بیسکویت مادر قدیمیترین بیسکویت تولیدشده در ایران است که از سال ۱۳۳۷ توسط شرکت ویتانا تولید میشود. بر روی بستههای این بیسکویت تصویر یک مادر به همراه نوزاد خود دیده میشود. شعار این بیسکویت برای سالها این بود:
مهر مادر، شیر مادر، بیسکویت مادر
بنابر تبلیغات کارخانه در سالهای نخستین تولید «بیسکویت مادر یک مکمل کامل غذایی بود که پیشنهاد میشد همهٔ افراد مصرف کنند. حتی بسیاری پزشکان کودک به مادران توصیه میکردند از شش ماهگی به همراه شیر به نوزادان خود بیسکویت مادر بدهند».
تأسیس کارخانه
کارخانه ویتانا در سال ۱۳۳۵ توسط برادران تهرانچی در خیابان امیریه در تهران راهاندازی شد. برادران تهرانچی از آلمان و انگلیس دستگاههای بیسکویتسازی وارد کردند و تولید مستمر بیسکویت را در کارخانهٔ این شرکت آغاز نمودند. این شرکت در ابتدا، یعنی حدود سالهای ۱۳۳۳ به صورت کارگاه کوچکی بود که بعدها بزرگتر شد، به مکان فعلیاش انتقال یافت. بر اساس اسناد و مدارک سازمان ثبت شرکتها، ویتانا اولین تولیدکنندهٔ بیسکویت و نان صنعتی در ایران است.[۱] آنها یک جمله معروف داشتند: «بیسکویت مادر باید به راحتی با دندان شکسته شود و با آب دهان نرم شود.» ویتانا از سال ۱۳۸۷ با مالکیت بخش خصوصی به کار خود ادامه میدهد.[۲]
واگذاری کارخانه
پس از انقلاب ویتانا به شرکت سهامی البرز از زیر مجموعههای بنیاد پانزده خرداد واگذار شد.
مکمل غذای کودک
بیسکویت مادر به دلیل داشتن ترکیب و مواد اولیه ای مثل جوانۀ گندم، عصارۀ مالت، شیر و تخممرغ، پروتئینهای لازم و ویتامینهای محلول در چربی مثل K-E-D-A میانوعدهای مناسب برای کودکان بهشمار میآید. بنابراین از شش ماهگی امکان خوردن بیسکویت مادر وجود دارد، زیرا مراحل پخت کامل بیسکویت مادر باعث میشود تا بیسکویت به راحتی قابل هضم باشد. همچنین به دلیل افزودن مقدار مشخصی املاح ضروری مثل کلسیم، احتمال نفخ و ترش کردن معدۀ کودک کم است.